19.06.2015, 16:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.06.2015, 16:46 przez Ojciec Ted.)
Odnośnie ONR'u znalazłem takie notki na wiki:
Czytałem też kiedyś o zrzeszeniach pracowniczych na wzór korporacji we włoskim korporacjonizmie, ale nie mogę tego teraz nigdzie znaleźć.
Cytat:By ten cel osiągnąć państwo miało prowadzić aktywną politykę gospodarczą sprzyjającą upowszechnieniu własności (nacjonalizacja banków umożliwiająca kredytowanie polskiej przedsiębiorczości, wywłaszczenie obcego kapitału, likwidacja karteli, reforma rolna, akcjonariat pracowniczy
Cytat:Pod względem gospodarczym akcentowano konieczność nacjonalizacji banków, bogactw naturalnych, wielkiego i średniego przemysłu oraz handlu hurtowego, inicjatywę prywatną ograniczając do drobnej wytwórczości, usług, handlu detalicznego i rolnictwa. "Granice własności muszą być zawężone /.../, ograniczając się do przedmiotów bezpośrednio związanych z człowiekiem, np. mieszkanie, domek czy ogród, lub gospodarstwo włościańskie, koń, samochód, rower itp., natomiast duże fabryki, handel, a zwłaszcza banki muszą być upaństwowione", pisał Marian Reutt
Czytałem też kiedyś o zrzeszeniach pracowniczych na wzór korporacji we włoskim korporacjonizmie, ale nie mogę tego teraz nigdzie znaleźć.