01.06.2020, 22:02
Cytat:Co do Islandii, teraz mi się nasuwa, że oczekiwałeś od graczy odgrywania trochę roli Polaków kolonizatorów, w co nikt się w końcu nie wcielił. Ba, połowa porobiła partie islandzkie. Kolonie niby mają być fajnym motywem, ale jak przyjdzie co do czego... Tongue
Jeszcze bym dorzucił opcje z jakimś osadnictwem w Ameryce, jak projekt Wisznu "State of the Crown". Jest również Ameryka Południa i Karaiby. Mnie z twoich pomysłów najbardziej się podoba Zabajkale.
To, że gracze poszli na Ante Nord w stronę promowania islandzkości, w ogóle mi nie przeszkadzało - ty i Ogar z partiami zagospodarowującymi elektorat Polaków byliście zupełnie wystarczający, choć owszem, było na tych pastwiskach więcej trawy gdyby ktoś chciał się na niej paść To gracze jakoś nie mogli zrozumieć, że rywalizacja o ten sam elektorat nie sprawi, że magicznie się od rozmnoży i obdzieli wszystkie partie poparciem. Sytuacja wyglądałaby podobnie, gdyby np. wszyscy potworzyli partie lewicowe.
Natomiast ta uwaga o osadnictwu w Ameryce i Zabajkalu trochę mi się kłóci z uwagą o koloniach. W sumie Tobago w rzeczywistości, w której kurlandzka kolonizacja wypaliła jest może i ciekawym przedmiotem faszyza... Fascynacji, ale wydaje się dość nudne
Co do twojego scenariusza - nie wiem, czy takie państwo nie jest już zbyt oddalone od spraw polskich żeby było "relatable", dotychczasowa historia wydaje się wskazywać że np. na poznański czerwiec będą mieli wywalone, a to jest wydarzenie z rodzaju tych którymi chciałbym uzyskiwać od graczy jakieś reakcje. Ale jeśli więcej ludzi okaże zainteresowanie, to wrzucę to i Zabajkale do ankiety.