Cytat:Co do Fryzji, widzę powód dla Anglii - łzawe monarchiczne historie na użytek wewnętrzny o pocieszeniu dla biednych Hohenzollernów, a z punktu widzenia gabinetowego umocnienie dalekich przyczółków na kontynencie i danie Polsce znaku, żeby przypadkiem nie zjadła Prus.
Nie wiem, czemu pocieszanie Hohenzollernów miałoby jakoś ruszać angielską opinię publiczną a ten znak wobec Polski jest całkowicie pusty, skoro jak sam argumentowałeś, Anglia pokazała brak zdolności do interwencji nad Bałtykiem.
Cytat:Zresztą z Polski się tutaj robi czołowe mocarstwo reakcyjne w tym momencie, lol. Przyznam, że sam bym tego nie wymyślił.
Cytat:Skoro Anglia interweniowała po stronie bonapartystów, to czemu urwali Niderlandy? Jak patrzę na scenariusz, to w zasadzie cały czas Londyn był przeciwko bonapartystom, co się zresztą zgadza z historyczną nienawiścią irl. Z tego co wiem, polityka brytyjska tradycyjnie koncentrowała się na utrzymaniu czegoś przyjaznego tak w Belgii, jak i w Niderlandach. Zrozumiałem (i wydaje mi się to bardziej prawdopodobne), że WlkB stanęła po stronie jakichś burżuazyjnych demokratów we Francji.
Holandia dostała autonomię za cesarza Karola Lucjana w wyniku Wiosny Ludów i jej wybicie się na niepodległość to dla bonapartystów kompletnie co innego niż utworzenie protektoratu na regularnym terytorium Francji. Miałem przygotować jeszcze metryczki do krajów europejskich z tym, na co nie było miejsca w scenariuszu, ale już po plebiscycie a tu jeszcze przed końcem zaczyna się światotworzenie
Cytat:(BTW, podoba mi się szerzenie się słowa "parchy" jako element antecznego slangu PARCH -- drobne, śmieciowe państewko, często o wątpliwej legitności, którego istnienie ma → OFFGAME'owo na celu głównie wkurzanie byłej metropolii. Zwykle powstaje na skutek działań złośliwych → MOCARSTW OŚCIENNYCH albo czystej → ENTROPII. )
Dziękuję, zamierzone