(09.08.2017, 19:52)Czerwony napisał(a): Zasadniczo nie chcę ingerować w profil ideolo
Ależ dlaczego. Nie jestem jakoś strasznie przywiązany do tych pomysłów, jeżeli macie jakieś własne fantazje, to możemy je wstawiać.
Cytat:, natomiast uzasadnienie ingejmowe jest trochę bez sensu. Taki system wyborczy mógłby się wytworzyć przy JOWach ale w dużym, zróżnicowanym kraju, gdzie jest sporo regionalnych partyjek. Przykładem irl są Indie.
Myślę, że tutejsza Polska łapie się jako duży, zróżnicowany kraj, chociaż może nie w stopniu indyjskim czy Ante 6. W każdym razie dla mnie np. rozbicie etniczne jest ewidentne. Nie potrzeba tu nawet jakiegoś większego rozbicia partyjnego niż irl w II RP, gdzie też było dużo podziałów.
Cytat:Polska mogłaby spełniać to kryterium, ale nikt nie wprowadzałby JOWów żeby wspierać małe partie. Już bym bardziej uzasadnił to ig tym, że system jest prosty i naturalnie wyewoluował ze zgromadzeń gminnych. Ponadto uważam, że Izba poselska powinna mieć część miejsc obsadzanych na sejmikach szlachty
Nie wiem, czy JOW-y wspierają małe partie w praktyce. Raczej widziałem tu jakieś kombinacje z metodami liczenia mandatów, w które nie chce mi się zagłębiać. Jak chcecie sejmiki, to mogą być, rozumiem, że wiąże się to z kurialną ordynacją wyborczą? Może od razu zróbmy jakieś cyrki z cechami, zgromadzeniami gminnymi itd. :>