30.09.2014, 21:03
Cytat:
Bunt Pragi
Władze prawobrzeżnej Warszawy i okolicznych miast zdecydowały się odseparować od Warszawy. Wiele lat dyskryminacji prawobrzeżnej Warszawy wywołały niechęć mieszkańców do wspólnego stawienia o sobie z Śródmieściem. Buntownicy nie są jednak zamknięci na rozmowy z Lewobrzeżnymi dzielnicami na północ i południe od Śródmieścia. Według powołanego dzisiaj Zarządu Warszawy – Pragi, to tylko ze Śródmieściem im nie jest po drodze.
Anna Gronkiewicz-Mazur rzeczniczka i sekretarz nowego zarządu (pochodzenie starozakonne i kamieniczniczka za Szmulowszczyzny) oświadczyła, że Śródmieście jest miejscem w którym dla potrzeb władz całego kraju są wykorzystywane prawie wszystkie pieniądze warszawskich podatników. Podatki powinny być wydawane u nas gdzie są ich płatnicy przekonywała na konferencji prasowej. W czym wspierała ją przewodnicząca zarządu Zofia Mrożek zasłużona działaczka KPZU i aktywna obrończyni warszawskich zabytków przed szalonymi patriotami proweniencji emigracyjnej, a obecnie szefowa cenzury.
- Wtedy mi się nie udało, ale dzisiaj zrobię co w mojej mocy. Ani szaleństwo, ani oligarchowie nie mogą powstrzymać mnie przed walką o Warszawę szczególnie tą prawobrzeżną w której jest mniej słoików i hipsterów, a więcej hultajów.
Do komitetu dołączył również mieszkający Saskiej Kępie nowy rektor UW, oraz dramaturg i oficer sił powietrznych Mirona Murzyn-Bosacka.