Liczba postów: 586
Liczba wątków: 40
Reputacja:
10
23.03.2016, 11:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2016, 11:51 przez pajęczyca.)
OG: Zapomniałem dodać, że OG XD
Przepraszam za zamieszanie.
Liczba postów: 362
Liczba wątków: 31
Reputacja:
1
OG: Inflation confirmed...
No ale co można zrobić innego w czasie wojny?
Drukujem pieniądze, podwyższamy podatki i bierzemy kredyty...
Co może powiedzieć ludzkość dziś, ta ludzkość, która chce dowieść postępu kultury, a XX wiek postawić znacznie wyżej od wieków przeszłych. Czy w ogóle my, ludzie XX wieku, możemy spojrzeć w twarze tych, co żyli kiedyś i – śmieszna rzecz – dowodzić naszej wyższości, kiedy za naszych czasów zbrojna masa niszczy nie wrogie sobie wojsko, lecz całe narody, bezbronne społeczeństwa, stosując najnowsze zdobycze techniki. (...) Zabrnęliśmy, kochani moi, straszliwie. (...) Chciałem powiedzieć: zezwierzęcenie… Lecz nie! Jesteśmy od zwierząt o całe piekło gorsi! - Rotmistrz Witold Pilecki
Liczba postów: 773
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
Daniel E. A. Sassoon
Drogi Panie Ministrze.
Wydaje mi się, że słuszna byłaby sytuacja w której wartość pieniądza zależeć będzie od kilku kruszców, a nie od jednego. O ile nie będziemy sztucznie utrzymywać konkretny stosunek złota do srebra system bimetaliczny uchroni przynajmniej ludzi średnich zarobków od korzystania z pieniądza o wartości dość fikcyjnej. Tak niskie pokrycie pieniądza w kruszcu nie powinno byś w ustawie przedstawione jako sytuacja stała, ale ograniczona na czas wojny.
Natomiast zanim dojdziemy do kwestii banku warto przyjąć dekret o podatku od surowców.
Dlatego zarządzam głosowanie:
Kto z panów ministrów popiera ustawę o podatku od surowców w zaproponowanym brzmieniu?
OG: Głosowanie do godziny 14:10 24 marca 2016
Daniel - ZA
Liczba postów: 773
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
Daniel E. A. Sassoon
Jest niezwykle prosty sposób rozwiązania problemu kursów. Cały problem spekulacji wiązał się z próbami utrzymywania stałych kursów z innymi państwami i biciem monet.
Zróbmy jak wymyślili niegdyś kitajce papierowe pieniądze, a kurs między złotem a srebrem codziennie zmienia pańskie ministerstwo.
Wpakowując w fundusz i srebro i złoto, a może nawet platynę powinno nam się udać zgromadzić 30% pokrycie.