Liczba postów: 1 831
Liczba wątków: 194
Reputacja:
12
Olszewski
Panie i Panowie, w chwili, kiedy tutaj obradujemy, w niektórych dzielnicach Łodzi słychać już huk dział generała Seby. Wpłynęły do KOP pewne... skargi... na działania księdza Pfeniga... ale chyba ważniejsza jest kwestia wsparcia przez nas wykonywania rozkazów nowego Naczelnika.
Liczba postów: 773
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
Katarzyna Śmietana: Chciałam poinformować, że wybrany na Naczelnika Sił Zbrojnych pan prof. Aleksander Czartoryski przybył złożyć przysięgę.
Jeśli prowadzący obrady uzna za stosowne by przysięga była złożona na IV posiedzeniu KOPu, to sugeruję zaprosić pana Profesora na salę, by mógł złożyć przysięgę.
Dziękuję.
Reputacja:
12
04.11.2015, 19:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2015, 19:15 przez Szmer.)
Ustalam datę posiedzenia na wieczór, 5 kwietnia.
Olszewski
To doskonała wiadomość, że JEkscelencja naczelnik zdołał już do nas dotrzeć. Prosimy.
Reputacja:
12
Olszewski
W imieniu Komitetu witam. Pan Naczelnik będzie łaskaw złożyć odpowiednie ślubowanie i poinformować nas o swoich zamierzeniach.
Liczba postów: 773
Liczba wątków: 44
Reputacja:
4
Aleksander Czartoryski: Przysięgam zawsze stać po stronie powstania i żyć jego ideą, przysięgam nie sprzeniewierzyć się idei robotniczej i w swojej służbie nie zapominać o interesach robotników, przysięgam również lojalność i posłuszeństwo wobec praw i organów władzy Wolnej Polski.
Tak mi dopomóż Bóg i Święty Krzyż!
W pierwszej chwili konieczne jest według mnie niezwłoczne spotkanie z majorem Ludwikiem Wasiakiem. Chciałbym by został on moim zastępcą. Na chwilę obecną, gdyż bezzwłocznie udałem się z Warszawy do Łodzi, a trasa ta nie jest łatwa do przejścia wie on więcej o najważniejszym obszarze walk.
Gdy zabezpieczymy Łódź pokonując wojska Seby przedstawię swoje sugestie co do dalszych działań. Oczywiście jeśli Wielce Czcigodni Delegaci chcą poznać więcej szczegółów, co wydaje mi się bardzo rozsądnym krokiem, to proszę o przynajmniej dwa dni na skonsultowanie się z osobami dotychczas odpowiedzialnymi za kierowanie wojskiem.
Dziękuję.
Reputacja:
12
*oklaski*
Olszewski
Proponuję uchwalenie tego wniosku przez aklamację. Czy ktoś z Szanownych Państwa zgłasza sprzeciw?
Liczba postów: 586
Liczba wątków: 40
Reputacja:
10
prof. Baltazar
Dlaczego kandydatów nie możemy przesłuchać na obecnym posiedzeniu bądź na osobnym zebraniu KOP w tym celu specjalnie wyznaczonym jeszcze przed V posiedzeniem?