16.07.2014, 14:59
To tak jak mówiłem, można rozmawiać. Na mapie bodka widziałem flagę Syberii, więc bardzo możliwe, że w końcu powstanie tam coś w rodzaju Mandżukuo koło Uralu.
[zakończone] Czerń, Biel i Czerwień
|
16.07.2014, 14:59
To tak jak mówiłem, można rozmawiać. Na mapie bodka widziałem flagę Syberii, więc bardzo możliwe, że w końcu powstanie tam coś w rodzaju Mandżukuo koło Uralu.
Cytat: Już samo kontrolowanie tego, co jest, z ogromną ludnością, ogromnym terenem itd. wymaga wydatków i samozaparcia, nawet jeśli posiadłości przynoszą pewne zyski. A Prusy jeszcze mają swoje kolonie np. w Afryce i protektoraty w Indochinach. Utrzymywanie takiego imperium to nie w kij dmuchał. W każdym razie są coraz większe problemy ze znajdowaniem sił i chęci. A Japonie to nie ma takich problemów? Oni mają to samo tylko może bez tej "ogromnej ludności", ale za z jeszcze gorszymi możliwościami kontroli i reagowania na to co się dzieje na tych 12 mln km2. Ja wiem, że w historii bywały różne dziwne rzeczy ale serio uważam, że jakaś Republika Jakucji czy innej Syberii im podległa dawałaby prawie wszystkie plusy eliminując dużo minusów posiadania takiego kwiatka jak Syberia.
16.07.2014, 18:07
Ja się powoli przekonuję do idei Chanatu Syberyjskiego. A z ciekawości, twoja potencjalna postać byłaby związana z okolicami Uralu, że tak naciskasz w tej sprawie?
16.07.2014, 18:09
Nie, po prostu Japonię do Uralu uważam, że zły pomysł
16.07.2014, 18:37
Chanat na Syberii przy Mongolii wcielonej do Chin również.
16.07.2014, 19:10
Jestem debilem, nie wiem po co zgłaszałem się do pomocy nad demografią jak nie mam zielonego pojęcia o historii ani nawet nie znam dobrych stron z danymi demograficznymi z tego samego okresu w naszym uniwersum.
Lepiej będzie jak ty to Szmer odgórnie narzucisz. ن
Cytat:Jakub Michał Krzysztof Kwiatkowski-wojskowy. Urodzony w 1887 roku we wsi Tarchomin(pod Warszawa) w chłopskiej rodzinie. Urodził się jako czwarte dziecko, ma dwóch starszych braci oraz dwie młodsze siostry. Ojciec Jakuba był młynarzem, matka pomagała na gospodarce.
16.07.2014, 19:53
OK, może być. No i fajno.
17.07.2014, 02:57
Ogar tak sobie pomyślałem żebyśmy jakoś "zgrali" bio i zrobili z siebie jakichś zaszłych przeciwników vel Piłsudski-Dmowski można by to fajnie cisnąć ino na innym polu, w sensie nie baba a jakieś tam polityczno-idelolo-wojskowe sprawy :3
17.07.2014, 08:24
Ja mógłbym z kimś mieć sprawę z babą, ale nie chce mi się zmieniać biografii. Napisać nową to jeszcze się jakoś uda (choć moje są szczytem nędzy i lenistwa), ale ich edytowanie i zmienianie to jakaś katorga.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|