[Główna postać p. Kwiatka] Bolesław Drużyński - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Szczytowy okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-168.html) +---- Dział: 1. Wielowódstwo (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-5.html) +----- Dział: Forum organizacyjne (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-12.html) +------ Dział: Karty postaci (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-13.html) +------ Wątek: [Główna postać p. Kwiatka] Bolesław Drużyński (/thread-70.html) Strony:
1
2
|
[Główna postać p. Kwiatka] Bolesław Drużyński - Kwiatek - 07.04.2014 Cytat: Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - PYRALGINA - 07.04.2014 W Rzeczypospolitej praktycznie nie ma chłopów uprawiających własną ziemię. To mogła być dzierżawa od jakiegoś wielkiego majątku ziemskiego. Hrabia mógł być, ale to musiał być tytuł nadany zagranicą. Oczywiście nie musisz tego wspominać. Zamiast tego przepisania ziemi to powinno być jakieś przeniesienie dzierżawy. Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - Kwiatek - 07.04.2014 Dobrze, więc poprawię. Po prostu czytałem kiedyś Chłopów i mi się gospodarstwo Boryny przypomniało jak to miał. Jeśli trzeba poprawię Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - Kwiatek - 07.04.2014 Poprawione w biografii. Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - PYRALGINA - 07.04.2014 Zmień z: Ojciec Antoni był gospodarzem, nie pracował u żadnego ze szlachciców lecz na własnym kawałku ziemi który liczył osiem hektarów, a był wydzierżawiony. Na: Ojciec Antoni był gospodarzem, nie pracował u żadnego ze szlachciców lecz na wydzierżawionym kawałku ziemi który liczył osiem hektarów. Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - kopia Szmera - 07.04.2014 Może bardziej by mu bardziej pasował taki ultrabiedny szlachcic zaściankowy? Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - PYRALGINA - 07.04.2014 Tak mogłoby być. Wtedy mógłby nawet zasiadać w jakimś sejmiku wybrany przez jakiś najbiedniejszych spośród gołoty. Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - Kwiatek - 07.04.2014 Poprawione, a co do tego zaściankowego szlachcica to koliduje z biografią biednego i uciskanego proletariusza Innymi metodami będziemy walczyć Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - kopia Szmera - 07.04.2014 Myślałem o takim zupełnie schłopiałym gościu wyalienowanym ze swojej klasy, ale herb mającym. Zresztą z lektury Sienkiewicza ( ) wiemy, że byli jacyś wolni (królewscy?) chłopi na Kurpiach na przykład. Ale nie chcę się wypowiadać autorytatywnie. Odp: Bolesław Drużyński [Kwiatek] - PYRALGINA - 07.04.2014 Kmieci to tępiono jak tworzono gospodarkę folwarczną, a ubogiej szlachty masz dużo w tym świecie. Szlachectwo niewielki ma związek z poziomem życia, a jeno z prawami politycznymi. |