Jan Tadeusz Wolski - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Późny okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-169.html) +---- Dział: 6. Rekonkwista (1989) (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-119.html) +----- Dział: Karty postaci (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-120.html) +----- Wątek: Jan Tadeusz Wolski (/thread-497.html) Strony:
1
2
|
Jan Tadeusz Wolski - UłanoHusarz - 24.06.2015 Jan Tadeusz Wolski Wiek: 42 lata Narodowość: Polak Wiara: Ewangelik Augsburski Stan Cywilny: W związku, ma dwójkę dzieci Praca: Partyzant - Oficjalnie bezrobotny Wykształcenie: Wojskowe - Oficerskie (Stopień Majora) Pochodzenie Społeczne: Rodzina popierająca establishment, ojciec milicjant, a matka pracowała w domu. Zginęli po wkroczeniu sowietów. Poglądy: Niegdyś: Socjalista, Zwolennik PZPR Teraz: Konserwatywny Liberalizm, Monarchizm, Nacjonalizm Stanowisko: Dowódca Ruchu Oporu + Tajne Akcje + Sprawność Fizyczna - Medialność - Gry Parlamentarne Wojciech Teodor Mosiuszko Wiek: 29 lat Narodowość: Polak Wiara: Katolik Stan Cywilny: Kawaler Praca: Inżynier Wykształcenie: Techniczne, Matematyczne (Niepełne, uciekł z uczelni przed wydaniem dyplomu.) Pochodzenie Społeczne: Rodzina w opozycji, ojciec skatowany przez UB, matka żyje i jest na utrzymaniu syna. Poglądy: Konserwatywny Liberalizm, Monarchizm, Nacjonalizm Stanowisko: Członek KOP z ramienia umiarkowanej prawicy + Organizacja i Pieniądze - Kultura i Wykształcenie Mosiuszko został przydzielony do okręgu gdańskiego w 1982 roku jako podkomendny Wolskiego. W tym czasie obaj się zaprzyjaźnili, a ten pierwszy zaraził Jana swoimi poglądami. Mimo stosunków w konspiracji, są serdecznymi przyjaciółmi. Jan po wkroczeniu radzieckich zbuntował się z małym oddziałem i przeszedł do partyzantki. Co jakiś czas wychodzi do miasta, oczywiście pod przebraniem i fałszywym imieniem oraz nazwiskiem "Marcina Piotra Topolskiego". Wojciech jako podkomendny Jana dostał zadanie agitacji politycznej, które wykonywał aż za dobrze. Dosyć szybko piął się w górę po drabince, aż oddelegowano go do KOPu, choć dalej ma kontakt z swym szefem. RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski | Wojciech Teodor Mosiuszko - Szmer - 24.06.2015 1. W jakich okolicznościach Wolski został luteraninem? 2. Proponuję, żeby zbuntował się po wkroczeniu Sowietów z jakimś niewielkim oddziałem i uciekł do partyzantki. 3. Kto tu jest protegowanym kogo? (to samo zastrzeżenie, co do Wisznu) 4. W którym roku Mosiuszko trafił do Gdańska? 5. Stylistyka: "swoisty podkomendny", "swoisty dowódca" - wyciąłbyś te swoistości RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski | Wojciech Teodor Mosiuszko - UłanoHusarz - 24.06.2015 1. Jego rodzice byli Ewangelikami. 2. Poprawione. 3. Wojciech jest podkomendnym Jana = Wojciech jest protegowanym Jana. 4. Poprawione. 5. To co powyżej. RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski | Wojciech Teodor Mosiuszko - Szmer - 24.06.2015 1. I ojciec milicjant go ochrzcił? W 1947? 3. To zaznacz to i zostaw tylko Wolskiego w nazwie tematu. 4. Jako dziewiętnastolatek to chyba mógł zostać kimś raczej szeregowym i nie miałby czasu na studia. Poza tym, czy to nie za słaba pozycja, żeby sam dowódca okręgu zaczął przesiąkać poglądami? Chyba, że panowie bardzo się lubili... RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski | Wojciech Teodor Mosiuszko - UłanoHusarz - 24.06.2015 1. Łaj not? Może potem się ojciec nawrócił na komunizm? 3. Juuuż. 4. Zmieniłem na podoficerkę. Panowie bardzo lubią się, ale bez żadnych zboczeń mi tu proszę. RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski - Saint/Pisces Aphrodite - 24.06.2015 Panowie bardzo lubią się, ale bez żadnych zboczeń mi tu proszę. Po przeczytaniu tego dopisku ich przyjaźń na zawsze będzie wydawała mi się niejednoznaczna. RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski - Szmer - 24.06.2015 Cichosza. Doświadczony Jan Tadeusz wprowadzał młodego przystojnego Wojciecha Teodora w wielki świat 1. Jak ci zależy, może być, ale mnie to nie leży. Jak ktoś miał wstąpić do MO, to wstąpił zaraz po wojnie. 4. Chodziło mi o wiek i wykształcenie Mosiuszki. RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski - UłanoHusarz - 24.06.2015 Ech... Źle zrozumiałem kontekst i się porobiło. 1. Wiesz, indoktrynacja działa z czasem, a przynajmniej w tym wypadku. 4. No cóż, mógł po prostu do woja się nie nadawać. (Ponownie zmienione na oficera. ) RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski - Szmer - 24.06.2015 Chodzi mi o to, że łączenie studiów wyższych z aktywną działalnością konspiracyjną to coś godnego przynajmniej jakiegoś wyjaśnienia. RE: [Wn] Jan Tadeusz Wolski - UłanoHusarz - 24.06.2015 Troszku go postarzyłem. Dopisać jeszcze od którego roku jest w konspiracji, by mógł akurat skończyć studia? |