Sny o ante - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Kanciapa (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-3.html) +--- Dział: Przed-rozmowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-11.html) +--- Wątek: Sny o ante (/thread-682.html) |
RE: Sny o ante - Saint/Pisces Aphrodite - 01.06.2020 Problem z Ante 9 był taki, że nagle wszyscy mieli gdzieś konstytucję i to w sposób skrajny. Szkoda, że tego wcześniej nie ustalono, bo w takim wypadku byłbym za całkiem inną postacią od tej, którą stworzyłem. RE: Sny o ante - Szmer - 03.06.2020 Cytat:Autopilot wersja 0.1 alpha RE: Sny o ante - pajęczyca - 05.06.2020 Dajcie ante umrzeć sadyści. RE: Sny o ante - Szmer - 06.06.2020 Hm, same pająkowąty są trochę nostalgiczne A poważniej, z moich obserwacji dzisiaj się spędza czas wolny na seryjnym oglądaniu YT, ewentualnie chłonięciu/inbowaniu na mediach społecznościowych. Ja np. chętnie dokładam jakąś bardziej aktywną umysłowo rozrywkę do tego, i pozostawiającą jakieś ciekawe ślady po sobie. RE: Sny o ante - Saint/Pisces Aphrodite - 10.06.2020 Mechanika autopilota jest pozbawiona sensu. Mechanika powinna działać trochę jak konstytucja. Bronić gracza przed arbitralnością. Jeśli decyzje i ich ocena są całkiem poza graczem, to arbitralność MG zostaje zmieniona w arbitralność MG połączona z arbitralnością zwykłego fatum. RE: Sny o ante - Szmer - 10.06.2020 Moja propozycja pozwala na udział graczy i w intepretacji co znaczy losowanie i jak się potoczą zdarzenia -- faktem jest, że w ramach decyzji MG. Nie ukrywam, że za głównego beneficjenta swojej propozycji uważam siebie ( ), bo uważam że fatum -- jak to określasz -- jest lepsze i bardziej trzymające w napięciu w wielu sprawach niż moja ograniczona wyobraźnia. Mam nadzieję z jakichś nudnych partyjek i urzędów wykrzesywać zaskakujące wątki. Kaprysy zwykłego fatum to również samo życie, man. Poza tym trochę to wynika również z mojej fascynacją procedural generation, tam gdzie to działa w niektórych grach. Oczywiście tutaj znacznie większy jest udział inwencji ludzkiej w interpretacji odczytów, ale to po prostu wykorzystywanie własności medium. RE: Sny o ante - Saint/Pisces Aphrodite - 10.06.2020 Tylko to nie jest mechanika, a coś w stylu materiałów przygotowanych na sesję przez Mistrza Gry. Mechanika działa tak jak np. w Zakazanych krainach. Tam wybierasz pule kości dla atrybutów i rzucasz. Jeśli jest 6 uzyskujesz sukces. Jeśli nie ma możesz raz przerzucisz, ale za przerzucenie gdy masz kość z 1 otrzymujesz ranę za każdą decyzję. Jednak wraz z raną bierzesz punkty za które możesz korzystać ze zdolności specjalnych, które nie wymagają rzutów. W efekcie możesz planować. Od planu co do tego z jakiego atrybutu skorzystać i jak uzasadnić skorzystanie z niego w danej sytuacji (wybór większej puli kości), oraz tego jak często rzucać, jak często zbierać rany, które wymagają leczenia, ale dają punkty do wykorzystywania specjalnych zdolności dających przewagę. Mechanika musi więc tworzyć jakąś strukturę rozwiązywania problemów, oraz dawania decyzji graczom, by efekty ich działań były w jakiś stopniu przewidywalne, by istniała jakaś optymalność decyzji. RE: Sny o ante - Czerwony - 10.06.2020 Bo nazywanie tego "autopilotem" to w ogóle imo pomyłka. To generator eventów, nawet całkiem obiecujący RE: Sny o ante - Szmer - 10.06.2020 (10.06.2020, 11:05)Czerwony napisał(a): Bo nazywanie tego "autopilotem" to w ogóle imo pomyłka. To generator eventów, nawet całkiem obiecującyDzięki. No ja w sumie nie użyłem słowa mechanika, więc można uznać, że to nie jest mechaniką tylko generatorem eventów. Słowo "autopilot" mi się podoba, można uznać, że to taki autopilot dla GM-a, ale pomyślę. Wisznu, masz jakieś doświadczenia z mechaniką, jaką opisujesz? Ja się poddaję jeśli chodzi o tworzenie zaawansowanego systemu decyzyjnego. Zamierzam zobaczyć, co wyjdzie z gotową mechaniką w grze Czerwa. Jest jeszcze jeden element mechaniczny, który przedstawię, ale będący w sumie rozwinięciem znanych rzeczy. Na Rekonkwiście były oficjalnie kości (niewykorzystywane w praktyce*) oraz mechanika wojskowa, która w każdym razie wymaga chęci u graczy do sterowania wojskiem. [*edit: może śladowo, zobacz http://kostnica.eu/user/1138a150/0/ ] W ogóle mam wrażenie że reprezentujesz bardzo tradycyjny sposób rozumienia RPG. Wydaje mi się, że na początku tego stulecia było więcej ruchów na rzecz storytellingu i wzmocnienia kooperacji gracze-MG w tworzeniu świata. RE: Sny o ante - Saint/Pisces Aphrodite - 21.06.2020 Od dziesięciu dni nie ma w tym temacie nowego komentarza/odpowiedzi i sytuacja ta wywołuje we mnie lekki niepokój. |