Kanciapa: historie nieprawdziwe

Pełna wersja: [Główna postać p. ersa] Stanisław Adam Koniecpolski
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
[Obrazek: august_witkowski.jpg]

Cytat:Jan Adam Koniecpolski
12.04.1879
Bio:
Polski szlachcic i przywódca stronnictwa reformistycznego. Potomek hetmańskiej linii Koniecpolskich. Urodzony w rodzinnym Koniecpolu. W wyniku zatargu z Wojewodami Inowrocławskim i Brzesko-Kujawskim musiał opuścić rodzinne strony. Próbował podburzyć ludność do buntu mającego na celu zjednoczenie Kujaw, ale został zdradzony przez narzeczoną - siostrzenicę Woj. Inowrocławskiego, która doniosła o planie obóm Wojewodom. Ci zamiast oficjalnego śledztwa postanowili wysłać swoje prywatne wojska. W wyniku tego musiał uciec z rodzinnej ziemi. Podróżował po Polsce do czasu, aż jego prześladowcy umarli. To co zobaczył w czasie podróży po kraju ostatecznie ustaliło jego poglądy. Podczas swojego pobytu w Woj. Sandomierskim zaprzyjaźnił się z Janem Michałem Rutkowskim, z którym to dzieli część poglądów. Osiadł na stałe w Szczepanowie koło Tarnowa. W 1900 roku nabywa niewielki dworek w Lanckoronie. Od tej pory spędza tam każde wakacje i bierze udział w obradach Sejmiku Krakowskiego. Uchodzi za jednego z głównych przeciwników Wojewody Krakowskiego.
Nie ukrywa swej niechęci do wszystkich osób nie będących katolikami. Przewodzi grupie szlachty pragnącej reform wewnętrznych. W zaistniałej sytuacji politycznej upatruje szansę na zwiększenie niezależności Polski.
Uwielbiam Koniecpolskich przez ich nazwisko :3
Cytat:W wyniku zatargu z Wojewodami Inowrocławskim i Brzesko-Kujawskim musiał opuścić rodzinne strony.
Więcej.
Cytat:Osiadł w Województwie Krakowskim, w Szczepanowie koło Tarnowa. Od momentu swojej \"ucieczki\" z Kujaw pragnie na nie powrócić i zjednoczyć je pod swoim berłem.
On tak mówi publicznie? Słaba ta narodowa rewolucja, skoro chce tylko zjednoczyć jakieś dwa województwa, ze sobą.
Cytat:Jest jednym z głównych współpracowników Wojewody Krakowskiego.
Konsultowałeś to z pająkiem?
Cytat:Od 1900 potajemnie prowadzi partyzantkę mającą na celu przejęcie władzy w Krakowie.
Tajne elementy biografii to lepiej wysłać mi jako uzupełnienie do niej przez PW.

Prosiłbym jeszcze o jakąś piękną focię.
Chwilowo poslalem Ci plany rewolucji. Nad KP jeszcze pracuje jak skończę to napisze tutaj. Fote dodam jak będę miał dostęp do kompa.
Zerknij teraz. Na PW wysyłam poglądy postaci.
Ej no, bez przesady z tymi kontuszami, mamy 1905. Mój facet z avatara (premier Węgier Istvan Tisza -- można sobie wpisać w Google Grafikę) ma jedno zdjęcie w tradycyjnym stroju w ramach takiej stylówy, poza tym chodził w garniturach Tongue Mam nadzieję, że Wisznu nie zgodzi się na wizerunek z XVII wieku. Weź daj Wincentego Witosa, jeśli zupełnie nie masz pomysłu, za jakiegoś prowincjonalnego szlachciurę ujdzie.
a Car może być?
1. Ja bym się na twarz znanej osoby z gry nie zgodził.
2. Nie wiem, czy facet działający prawie w podziemiu chodzi bogaty i wystrojony jak car Wszechrusi. Styl = władza & bogactwo, sorry 8)
Ale to są wciąż moje prywatne uwagi, Wisznu decyduje Tongue
August Witkowski zrobione w 1905 w Krakowie. Pasuje?
Już, że tak powiem, prędzej.
Stron: 1 2