Ustawa o poborze - debata - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Późny okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-169.html) +---- Dział: 7. Czerwonego Ante 9 (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-138.html) +----- Dział: Organy i instytucje państwowe (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-148.html) +------ Dział: Senat (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-155.html) +------ Wątek: Ustawa o poborze - debata (/thread-644.html) |
Ustawa o poborze - debata - pajęczyca - 25.03.2016 *Brunon Pilawa wlatuje na obrady senatu lecąc na skrzydle dwupłatu* Brunon Pilawa Wysoka Izbo! Izba Poselska Rzeczpospolitej przyjęła uchwałę o poborze w treści następującej: Cytat:USTAWA o powszechnym obowiązku służby wojskowej W ramach nowej konstytucji Senat ma prawo do odrzucenia bądź modyfikacji danej ustawy a następnie poddanie jej głosowaniu. Obecnie będzie to pierwsza ustawa która trafiła od obrady Senatu. Obecnie senatorowie mogą przedstawiać swoje propozycje poprawek, jednak sam projekt ustawy i sama ustawa wymagają na tyle pilnego przyjęcia toteż prosiłbym o ograniczenie debaty do niezbędnego, wystarczającego minimum. Dziękuję za uwagę. OG: Czas do jutra. RE: Ustawa o poborze - debata - pajęczyca - 25.03.2016 OG: Myślę, że możemy przyspieszyć do 19 dzisiaj. RE: Ustawa o poborze - debata - Saint/Pisces Aphrodite - 25.03.2016 OG: Lepiej byłoby nie przyspieszać z następujących powodów: 1o. Nie wiadomo czy Ogra widział już ten temat. 2o. Nie wiadomo czy Czerwony będzie, a być może brak aktywności jest związany z jakimiś konsultacjami z nim poprzez PW. RE: Ustawa o poborze - debata - pajęczyca - 25.03.2016 OG: Czerwony był przed sekundą, Ogara też dzisiaj widziałem. Płomienna debata była już sejmie, w Senacie to tylko formalność. RE: Ustawa o poborze - debata - Szmer - 25.03.2016 OG: dla mnie moment otwarcia debaty powinien być końcem czasu na ewentualne zabiegi zakulisowe. Tak wynika z logiki ingejmowej. W sumie planuję odtąd robić w tematach z debatami ankiety: "Planuję się wypowiadać"/"Nie planuję się wypowiadać" (prosiłbym też o głos Czerwonego). Jeżeli wszyscy sobie odpuszczą, to będzie można szybciej przejść do głosowania RE: Ustawa o poborze - debata - Czerwony - 25.03.2016 OG: dla mnie powinno być min. 48 godzin na debaty i 24 godziny na głosowania. Nie zabraniam robić inaczej, ale ig traktuję to jak przyspieszanie procedur (co np. w sytuacji wojennej może być uzasadnione, ale nie zawsze). RE: Ustawa o poborze - debata - Szmer - 25.03.2016 OG: ale to przecież oznacza, że ig debata trwa ponad tydzień, a głosowanie kilka dni Czy sytuacje, gdy wszyscy zadeklarują brak chęci wypowiadania się, będą traktowane tak samo? RE: Ustawa o poborze - debata - pajęczyca - 25.03.2016 OG: Debata o poborze jest dosyć istotna więc uznałem, że trzeba ją przepchnąć jak najszybciej - domyślnie jeszcze w tej turze. Mam nadzieję, że rozumiecie mój pośpiech w tej sytuacji. Resztę debat i głosowań postaram się prowadzić w Senacie tak jak chce Czerwony. RE: Ustawa o poborze - debata - pajęczyca - 25.03.2016 Pilawa Nie widzę zainteresowanych. Zgodnie z regulaminem przechodzimy do głosowania. |