Nawrót anteczności w XXI wieku? - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Kanciapa (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-3.html) +--- Dział: Przed-rozmowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-11.html) +--- Wątek: Nawrót anteczności w XXI wieku? (/thread-492.html) |
Nawrót anteczności w XXI wieku? - Szmer - 28.05.2015 Od jakiegoś roku mam wrażenie, że rzeczywistość coraz bardziej przypomina Antemurale i właśnie straciłem jakąś godzinę na napisanie scenariusza "listopad 2015". Generalnie można to traktować jako grę z teoriami spiskowymi i innymi strasznymi wizjami, albo jako takie odreagowanie. Albo po prostu jako klasyczny przykład opowieści w antecznej konwencji W każdym razie scenariusz: - eliminuje z gry USA i Rosję (jak w klasycznym Ante) - robi atmosferę burdelu w Europie - daje dosyć luźną sytuację w Polsce do robienia czegokolwiek - jest w czasach współczesnych, przez co można się wczuć właściwie bez problemu (choć wiem, że Czerw powie, że nie, bo scen to bzdura) Póki mam dużo na głowie na studiach, i tak nie będę nic prowadził, ale może chociaż mały flejmik? Cytat:1. W lipcu Putin ginie w "wypadku" Tupolewa pod Woroneżem. W Rosji wybucha wojna domowa między technokratyczno-bezpieczniackim rządem tymczasowym (północ) a kliką generałów działających na południu i na Ukrainie, którzy oskarżają tamtych o zamach na Putina. W ogólnym bałaganie narodowi bolszewicy pod wodzą Dugina organizują własną armię o dość niejasnym stanowisku w wojnie. RE: Nawrót anteczności w XXI wieku? - Czerwony - 28.05.2015 Cytat:Od jakiegoś roku mam wrażenie, że rzeczywistość coraz bardziej przypomina Antemurale Czyżby odpowiedź na kryzys zainteresowania? Cytat:choć wiem, że Czerw powie, że nie, bo scen to bzdura Jedną z piękniejszych rzeczy w pbf-ach jest ich zupełna dobrowolność. Jak ktoś nie chce grać, to nie musi Cytat:Póki mam dużo na głowie na studiach, i tak nie będę nic prowadził To kicha, w życiu nie będziesz miał tyle wolnego czasu co na studiach, chyba, że masz perspektywy by zostać rentiersem. Cytat:Północnym dowodzi Hiszpan gen. Alejandro Guolonca Cadejon (ambicja, fantazja, lewicowo-liberalne poglądy w kierunku 1968 r.), południowym Niemiec gen. Hermann Angreuff (uznawany za solidnego fachowca Bundeswehry). Nie na odwrót? RE: Nawrót anteczności w XXI wieku? - Szmer - 28.05.2015 (28.05.2015, 22:45)Czerwony napisał(a): To kicha, w życiu nie będziesz miał tyle wolnego czasu co na studiach, chyba, że masz perspektywy by zostać rentiersem.Ekhm, teraz jest okres zaliczeń i egzaminów. Cytat:Nie na odwrót?Nie. Chodzi o to, żeby dowódcy byli niezależni od miejscowych stosunków Cytat:Jedną z piękniejszych rzeczy w pbf-ach jest ich zupełna dobrowolność. Jak ktoś nie chce grać, to nie musiAle i tak pisząc to od razu pomyślałem, że się uczepisz tego punktu RE: Nawrót anteczności w XXI wieku? - Czerwony - 28.05.2015 Cytat:Ekhm, teraz jest okres zaliczeń i egzaminów. Aha, czyli stan w którym nie prowadzisz nie jest permanentny? No to napiszę poważniej, że scenariusz nawet mógłby być, tylko powinien się rozegrać na przestrzeni kilku lat a nie miesięcy. Cytat:Nie. Chodzi o to, żeby dowódcy byli niezależni od miejscowych stosunków Z militarnego punktu widzenia to idiotyczne założenie. Wszystkie europejskie państwa mają rozwiązania prawne dotyczące cywilnego zwierzchnictwa nad wojskiem, a wysłanie dowódcy by dowodził nieznanymi sobie jednostkami, dowodzonymi przez nieznanych mu ludzi mówiących nieznanymi mu językami to proszenie się o klęskę. Cytat:Ale i tak pisząc to od razu pomyślałem, że się uczepisz tego punktu Przewidzenie, że ktoś odpowie gdy się go wymienia personalnie, nie wymaga wielkich zdolności prekognicyjnych ;> |