Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Wersja do druku +- Kanciapa: historie nieprawdziwe (//kanciapa.pbf.net.pl) +-- Dział: Archiwum Kanciapy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-4.html) +--- Dział: Szczytowy okres wczesnokanciapowy (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-168.html) +---- Dział: 4. Czerń, Biel, Czerwień (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-103.html) +----- Dział: 4. Czerń, Biel, Czerwień: organizacja (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-58.html) +------ Dział: Karty postaci (//kanciapa.pbf.net.pl/forum-63.html) +------ Wątek: Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) (/thread-292.html) |
Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Czerwony - 17.07.2014 Cytat: RE: [Wn] Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Szmer - 17.07.2014 Cytat:Mirosław młodszy dość beztrosko przeżył Wielką Wojnę, lecz dla cegielni stanowiła ona zapowiedź upadku.No, pierwsze sygnały musiały pojawiać się wcześniej, w okresie intensywnych przygotowań do wojny. Tak się tylko czepiam szczegółu. Cytat:w spektrum politycznym ZOL zajmuje pozycję między starymi endekami "pretorianami Dmowskiego" a młodszymi działaczami, często o proweniencji narodowo-socjalistycznej czy integralistycznej.Ohoho, mam lekkie deżawi W zasadzie przyjęty, możesz poprawić tę jedną rzecz, co wytknąłem. I jak chcesz, tego żydowskiego bankiera oszwabiającego też wstawić, jeśli postać zyska na wyrazistości RE: Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Czerwony - 17.07.2014 Zmieniłem to pierwsze, Żyd to naprawdę byłaby przesada (co nie znaczy, że moja postać ich lubi, zresztą kto ich lubi ) a z deżawi nie wiem ocb. Niby Zarulo mógłby polubić jakieś koncepcje faszonaziolskie, ale nie zdążył RE: Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Czerwony - 31.07.2014 Nie mam weny, więc biografia tego prota to chyba jedna z moich najkrótszych: Cytat:Teodor Kerc, ur. 1883 w Gdańsku. Polityk, działacz narodowy, pochodzi z rodziny drobnych kupców. Nazwisko wskazuje na niemieckie korzenie. Od 1905 r. zajmował się kolportażem prasy endeckiej, w której od 1912 r. publikował. Kilkukrotnie aresztowany za prowokowanie rozruchów antyniemieckich i antysemickich. W latach 1926-1932 poseł, jeden z liderów gdańskiego ZOL, następnie marginalizowany przez pokolenie młodszych, bardziej radykalnych działaczy. Jeden ze stronników Mirosława Wojtkowiaka, po jego wyborze w 1939 r. na wielkiego oboźnego przywrócony do pierwszego szeregu w partii. Od 1941 r. poseł i wicemarszałek Izby poselskiej. Żonaty, ma czwórkę dzieci i sześcioro wnucząt. RE: Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Szmer - 31.07.2014 Cytat:Nazwisko wskazuje na niemieckie korzenie.Tylko wskazuje, czy wiadomo coś szerzej o tym wątku? RE: Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Czerwony - 31.07.2014 W Gdańsku ing pewnie co drugi Polak ma nazwisko niemieckiego pochodzenia, więc to raczej potwierdzenie stanu faktycznego niż jakaś sensacja. Na pewno jest w 100% spolonizowany. RE: Mirosław Wojtkowiak - polityk (ZOL) - Szmer - 31.07.2014 Prot zaakceptowany. |