Kanciapa: historie nieprawdziwe

Pełna wersja: Symbole (propozycje i ustalenia)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Herb państwowy powinien być chyba wzorowany na powstańczym, ewentualnie z wpływami herbu RON. Jakby co, mogę zmodyfikować wg wskazówek.

Na hymn proponowałbym "Boże, coś Polskę", którą zwolennicy monarchii mogą śpiewać w wersji z królem a ci o bardziej sceptycznym stosunku zamieniać (kanonicznie bądź nie) na "ojczyznę wolną pobłogosław".

EDIT: precyzując, to oficjalny hymn państwowy mogłyby stanowić dwie pierwsze zwrotki. Dodanie tego "braterstwa dwóch narodów" byłoby już mocno kontrowersyjne Big Grin
Na hymn proponuję "Rotę".
Ha ha, właśnie miałem pytać, czy istnieje Big Grin
W sumie odpowiadają mi propozycje Czerwonego. Można założyć, że większość sceny politycznej, poza jakimiś zadeklarowanymi konserwatystami, śpiewają z "ojczyznę wolną pobłogosław".

Tylko umówiłbym się, że ten nowy-stary herb powstańczy wprowadziła ostatnia konstytucja. Wcześniej obowiązywał sam Orzeł Biały wycięty z herbu Kongresówki (który, z tego co widać, znajdował się tam na piersi orła rosyjskiego).
Mogła by powstać też wersja wielka herbu. Z jakimiś trzymaczami czy coś.